Wij willen open! En het kan veilig
Opnieuw wordt pijnlijk duidelijk hoever de politiek af staat van de dagelijkse werkelijkheid en ondernemend Nederland. In woord wordt maar al te vaak aangegeven dat de MKB-ondernemers de kurk zijn waar de Nederlandse economie op drijft, in de praktijk wordt te vaak bewezen dat het niet verder gaat dan dat.
Stervend centrum voor gezellig winkelen?
Retailondernemers die ruim een kwartaal hun deuren moeten sluiten slechts gebaseerd op het sentiment, het algemeen belang zonder feitelijke argumenten. Hoe pijnlijk kan het zijn.
En dan geen rekening houden met wat er gebeurt als de winkels daarna wel weer open mogen. Een kwart van de deuren in de winkelstraat zijn dan dicht omdat de ondernemers niet voldoende spaargeld hadden om deze draconische maatregel te overleven. En daardoor ontstaat een centrum dat een akelige uitstraling heeft door alle lege etalages.
Teleurgestelde klanten die na maanden thuis zitten eindelijk weer gezellig willen gaan winkelen maar in een stervend centrum terecht komen. Daar schieten we wat mee op.
Online, of je het wil of niet?
De overheid dwingt de consument meer en meer online te kopen. Of de consument het wil of niet.
Meer online, terwijl we al lang weten dat er maar zeer weinig onlinespelers zijn die geld verdienen in dit businessmodel. Terwijl we ook al lang weten dat al die oude dieselbusjes voor de helft gevuld met pakketjes niet onder het kopje "duurzaam" vallen. Maar dat is kennelijk een politiek gevoelig onderwerp want daar hoor ik ze niet over!
Ook hoor ik bijna niemand over de gehele bedrijfstak die achter die lokale winkels zit. De groothandel, de merken, de producenten, de uitzendbureaus, en noem ze allemaal maar op. Al deze bedrijven, al deze ondernemers komen in zwaar weer terecht als men hen voor online inruilt.
De consument wil nochtans lokaal. Als iets duidelijk is geworden in het afgelopen COVID-jaar, dan is het wel dat de consument juist graag lokaal wil blijven winkelen.
Vee Oh Tee: voor lonkend perspectief!
De politiek is aan zet. Gelukkig laat de politiek zich adviseren in deze zeer lastige kwestie.
Maar op dit moment wel zeer eenzijdig. Dit vraagt om een aanvulling op dat OMT (Outbreak Management Team).
Tijd voor het VOT: Verantwoord Ondernemen Team. Het VOT: moet ervoor zorgen dat het eenzijdige belichten, vanuit slechts 1 perspectief, wordt aangevuld met een onmisbaar alternatief perspectief: dat van ondernemend Nederland.
En natuurlijk snapt dit VO-team dat het niet verantwoord is om geen rekening te houden met de veiligheidsregels vanuit het OMT. Ondernemend Nederland is er niet bij gebaat dat half Nederland met COVID thuis ligt, of dat er groot-verspreiders rondlopen in kleine winkels. Maar er moet wel gekeken worden naar een zeer grote groep ondernemers die op dit moment "in het algemeen belang" niet mogen ondernemen, maar wel een schuld aan het opbouwen zijn bij de fiscus, de bank, familie, vrienden en dubieuze geldschieters. Er moet een verantwoorde balans zijn. Er moet een lonkend perspectief zijn. En dat is er nu niet.
Handschoen oppakken
Zoals de regels nu zijn is het niet uit te leggen en ook niet langer verantwoord. Als zelfs de KNVB de regels omtrent "hands in het strafschotgebied" door voortschrijdend inzicht weet aan te passen, dan moet de overheid toch zeker de regels omtrent het winkelen tijdens Covid aan kunnen passen!
Gesteunt door OMT en VOT moeten we medisch, sociaal en maatschappelijk verantwoord onze centrumgebieden weer openstellen voor de consument. Wie pakt de handschoen op en zet de VOT in de steigers?!
Ons programma VITAAL helpt gemeenten, ondernemers en vastgoedeigenaren om de negatieve spiraal van dalende bezoekersaantallen en toenemende leegstand om te buigen door gezamenlijk vitale centrumgebieden te realiseren en te behouden. Wij doen dit samen met Partners+Pröpper (bekend van Opgave gestuurd werken), het Kadaster (Inzicht en overzicht voor vastgoedpartijen) en Vierders (bekend van de Schuif- en rijgplannen bij vastgoed).