Let go [dutch]
In deze reeks van 5 blogs nemen wij jou mee op het ritme van :
‘PULSE, The Human side of Ambition’.
Anders gezegd: ‘Jij kan het zelf wel willen, maar daarom gebeurt het nog niet!’.
Hoe gaat jouw team van een 6 naar een 8? Of naar een 9 op 10?
Deze vijf inzichten garanderen jouw resultaat!
zie ook Power up • Unify • Let go • Show it • Embrace, Enjoy, Excite
Let go: 'Geen ankers'
Wees bewust van wat jou tegenhoudt!
Met een team in verbinding, volop gemotiveerd, blijft er altijd een stukje wrijving, inertie of tegenwerkende kracht aanwezig.
Deel drie gaat over belemmeringen: Let go.
Wat houdt ons ongemerkt tegen om onze doelen te verwezenlijken? Hoe komt het toch dat we zo vaak stranden in goede bedoelingen? Zelfs als het punt aan de horizon duidelijk is, de koers uitgezet is en we de wind in de zeilen hebben, zelfs dan lijken we niet vooruit te komen!
1. Patronen slijten in
‘‘De wind in de zeilen’. Het idee alleen al maakt ons blij. Ware het niet dat we ergens een anker aan onze boot hebben hangen, en ons bevinden in enorme stromingen in het water die ons van onze koers afhouden.
Beide belemmeringen dienen we goed in beeld te krijgen willen we onze ambitie verwezenlijken. Dit stap is een absolute voorwaarde voor verdere vooruitgang: benoem de ankers en de stroming. Onderschat dit niet, want hiervoor is vertrouwen absoluut noodzakelijk. Vertrouwen om jezelf uit te spreken. Om je twijfels te delen met je team.
Dat vertrouwen is noodzakelijk om de ongeschreven regels inzichtelijk te krijgen. Deze ongeschreven regels zijn vaak sterker dan de uitgesproken regels en normen. Bijna elke organisatie heeft expliciete normen over bijvoorbeeld functioneringsgesprekken voeren, feedback geven en elkaar aanspreken. Soms zijn ze vastgelegd in de ‘kernwaarden’ van het bedrijf, en helpen zo om de organisatie helderheid te geven over welk gedrag wenselijk is en welk niet. Dat garandeert echter niet dat alle medewerkers dit gewenste gedrag in de praktijk ook laten zien!
Wat opmerkelijk is, is dat de ongeschreven regels doorgaans sterker zijn dan de expliciete norm. Zelfs al zijn ze nooit formeel uitgesproken, toch hebben ze een ongekend grote kracht. Bekijk de parabel van de apen en de banaan.
Deze ongeschreven regels zitten ‘onder water’ en houden jouw koers op weg naar het punt aan de horizon tegen. Het zijn de ingesleten patronen die we in elk bedrijf terug zien. Zelfs al is de visie helder omschreven en SMART gemaakt, ook al zijn de expliciete normen over wenselijk gedrag voor iedereen duidelijk: dit gebeurt. Daarom moeten alle medewerkers van het team (en de gehele organisatie) een veilige gevoel hebben: jij kan die ‘secure base’ bieden. Pas als deze veiligheid echt wordt ervaren kunnen we die ongeschreven regels bespreekbaar maken.
2. Ongeschreven regels/Weerstand?!
Er bestaat een neiging om managers de schuld te geven als ze er niet in slagen een cultuur te creëren waarin iedereen zich open uitspreekt. Je hoort dan wel eens zeggen dat hun ego of angst voor verandering hen ervan weerhoudt de stem van medewerkers aan te moedigen.
Maar onze bevindingen geven aan dat het onredelijk is om managers te vragen om ideeën en input van werknemers te werven en aan te moedigen wanneer ze zelf niet empowered zijn. Op zich leeft iedereen met mogelijke ankers en ongeschreven regels, ook managers. En vergeet niet dat de waan van de dag, maar vooral de vaak sterke focus op korte termijn resultaten veel zijwaartse stroming genereert. Ook nu is het weer (lees ook onze blog Unify waar dit in benoemd wordt) belangrijk om deze zaken naar elkaar uit te spreken. Pas dan wordt het zichtbaar en dus bespreekbaar.
3. Loslaten gebeurt niet zonder iets in de plaats
Door het inzichtelijk maken van de ongeschreven regels krijgen we een objectief inzicht in de bestaande teamcultuur. We kijken niet naar ‘goed’ of ‘fout’ maar maken een waardevrije foto van de huidige situatie. Dit is de start voor een open discussie ‘hoe samen te groeien’.
Belemmeringen worden inzichtelijk en kunnen worden weggenomen en de consequenties van het doorbreken van ingesleten patronen worden ervaren. Ieder teamlid kan bewust worden van welke bijdrage hij of zij levert aan het in stand houden van de ongeschreven regels. Daarna kunnen ook maatregelen en afspraken worden gemaakt om te voorkomen dat we als team terugvallen in oude patronen.
Om dit te kunnen doen moet ieder teamlid weten welke verandering van hem of haar wordt gevraagd. Eenieder moet deze gewenste verandering vertalen in een persoonlijk actiepunt. Deze actiepunten worden heel expliciet gemaakt zodat iedereen precies de verwachtingen aanvoelt. Besteed daar consequent aandacht aan, ook als dat betekent dat wij dagelijks uit onze comfortzone moeten. De teamleden moeten elkaar kunnen en durven aanspreken op deze actiepunten en constructieve feedback geven. We laten de zaken die ons belemmeren los en zetten daarvoor in de plaats die dingen die we nodig hebben om te slagen in onze opzet. Iedereen heeft dezelfde verantwoordelijkheid in dit proces. Alleen dan kunnen we onszelf behoeden voor terugval in oud gedrag.
Verwaarloos het anker en de stromingen niet! Door dit goed op te pakken kan jouw team optimaal presteren. Daardoor kunnen zij bijdragen aan de taak die jullie moeten volbrengen om jullie doel te verwezenlijken. Het team functioneert zonder geremd te worden door zichtbare of onzichtbare belemmeringen. Ze maken vaart in de richting van het punt aan de horizon. Team work makes the dream work!
Zeggen is goed, doen is beter. Laat je inspireren door deze werkvormen:
-
Spel der ongeschreven regels**:
Gebruik dit kaartspel om op een speelse manier om ingesleten patronen of verborgen weerstanden boven water te halen.
** Ontwikkeld door onze partner Firijn - www.firijn.nl.
3 key take-aways van deze blog
-
Patronen slijten in, en kunnen belemmeren. Ga er bewust mee om.
Heb daar geen oordeel over. Het gaat niet over goed of slecht. Misschien hinderen oude patronen niet eens. Bekijk het als een gegeven en bezie of en hoe je ermee omgaat. -
Ongeschreven regels zijn onzichtbaar. Spreek ze uit.
De kans is heel klein dat ongeschreven regels boven water komen zonder daar heel specifiek moeite voor te doen. Wil je hun nadelen kwijt? Begin dan met ze bespreekbaar te maken. -
Loslaten gebeurt niet zonder iets in de plaats te zetten.
Je kan niet vragen om oud gedrag te stoppen of ingesleten patronen te negeren. Wat je wel kan doen is dit ombuigen naar nieuw gedrag of oefenen op nieuwe patronen. Heb je er geen last van? Dan volstaat een besef van die ondertussen uitgesproken ongeschreven regels.
My Text
Lees meer ...
Ontdek meer over 'De menskant van ambitie' en 'Samen naar verbetering' op onze Pulse-pagina. Je kan er eveneens leuke cases lezen.